вторник, 11 януари 2011 г.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е КЪМ ГРАЖДАНИТЕ НА НЕСЕБЪР И ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНАТА

На 22 декември 2010 г. изтече визата за пребиваване в Република България на петчленното семейство на македонския гражданин от Прилеп Здравко Здравески, намерило временно спасение от репресиите на македонските власти. Семейство Здравески е преследвано в родината си само защото се самоопределя като българско. За да избегне гоненията, на които е било подложено това родолюбиво семейство се нуждае спешно от българско гражданство или поне удължаване на визата. В противен случай го очаква насилствена експулсация в Република Македония.

За Здравко Здравески, съпругата му Добрила и децата им на този етап връщане назад няма. Семейството е малтретирано в продължение на много години, тъй като бащата и майката са имали куража да заявят открито, че са българи и се гордеят със своя произход. През 90-те години на миналия век Здавко Здравески е бил официален представител на ВМРО в Холандия. Още през 1994 г. той е бил арестуван, съпругата му в негово отсъствие малтретирана и голяма част от българската литература извзета от дома им. Когато на власт идва ВМРО-ДПМН Здравко е командос в частите за бързо реагиране на Република Македония, тъй наречените „лъвове”. По време на албанската агресия той се проявява като смел и талантлив командир. Активно участва в обкръжаването и разгрома на албанските терористи, които както си спомняме, за да бъдат спасени бяха изнесени от обкръжението с автобуси от американските военни. След приключването на тази позорна за албанските терористи и за техните поддръжници война Здравевски служи в специалните части „тигри” и достига до офицерски чин „капитан”.

Въпреки проявения героизъм по време на бойните действия и преданата служба на родината през 2005 г. той е уволнен и разжалван, заради изявените му български чувства. През 2007 г. е скалъпен съдебен процес с фалшиви свидетелски показания и е хвърлен в затвора, където лежи до 10 септември 2010 г. През двете кошмарни години в Скопския и Прилепския затвор е подложен на зверски мъчения без да има право на медицинска помощ от затворническия лекар, за да се откаже от своето българско самосъзнание. Въпреки критичното му здравословно състояние, на неговата съпруга и на децата му не е разрешено нито едно свиждане. Няма право и на адвокатска закрила, а по време на процеса 5 адвокати са се отказали да го защитават, страхувайки се от репресии.

Докато Здравески е в затвора убиват брат му, а семейството му е постоянно малтретирано и подлагано на психически тормоз. Благодарение на твърдостта на съпругата му Добрила, която е внучка на героя от Крушевската република, войводата Георги Стоянов, членовете на семейството не се разколебават нито за миг в народностните си чувства и заявяват, че са горди българи. Следва и поредното нещастие – убийството на братът на Добрила, което се представя от властите за „битов инцидент”. И този път убийците са оставени на свобода без да бъдат съдени.

След излизането му от затвора Здравко Здравески се прехвърля със семейството си в България, където възнамерява да остане завинаги. Временно пребивава в Благоевград без никакви доходи, без морална и финансова помощ, нито от страна на българската държава, нито от страна на институции и организации. До времето на изтичането на визата им за престой в България държавните институции, оторизирани да се грижат за българите в чужбина не бяха изяснили на страдащото семейство как ще се решава техния въпрос. На 22 декември 2010 г. Здравески и трите му деца бяха препратени до българското консулство в Одрин, откъдето трябвало да получат удължаване на визата за престой в страната. Консулът по неизвестни причини връща семейство Здравески в България. Въпреки, че преди два месеца семейството е подало молба за поданство, поради бюрократични неразбории и подценяване на въпроса не му е било обяснено, че вместо по редовния ред с едногодишно изчакване е можело да се входира молба за спешно получаване на поданство в едномесечен срок, заради екстреното положение, в което се намират тези българи.

Неуреденото положение и страхът да не бъдат експулсирани в Република Македония действат угнетяващо на петчленното семейство на Здравко Здравески, което води живот на ръба на нищетата. Зад техния случай вече се организира сериозна обществена подкрепа в цялата страна и в социалната мрежа Фейсбук в група „Да помогнем на Здравко” с над 1500 члена. В Бургас с тази благородна задача се е заела Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг на адрес пл. „Баба Ганка”, № 4, ет. 4.

Предстои случаят да бъде отнесен до световните и европейски правозащитни институции – ООН, Европейски съд за правата на човека в Страсбург, сезиране на Европейската Комисия и Емропейският Парламент. Подготвят се писма и до дипломатическите мисии в София на страните членки на ЕС, САЩ и на други страни.

До тогава обаче родолюбивото семейство се нуждае от сериозна материална подкрепа, за да преживява до уреждането на поданството им, едва след което може да им се предложи подходяща работа. Семейство Здравески са носители на традиционните български качества – трудолюбие, скромност, честност, почтеност и човечност и борбата за тяхното бъдеще е борба за проява и на една от най-ценните добродетели в сърцата на всички ни.

Изразявайки надежда за масова проява на характерната за нашите граждани безрезервна подкрепа на страдащите българи, призоваваме всички жители на общината за финансова помощ според възможностите им за изстрадалото семейство на Здравко Здравевски.

Апелираме всички граждани за съпричастност и солидарност към репресираните и изпаднали в нужда заради родолюбието си българи.

IBAN: BG98UBBS80021030302230

СМЕТКА: 1030302230

БАЕ: 20080023

Обединена Българска банка

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – НЕСЕБЪР

КМЕТ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА МАКЕДОНСКО КУЛТУРНО-БЛАГОТВОРИТЕЛНО БРАТСТВО „ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ” – ГР. НЕСЕБЪР

Няма коментари:

Публикуване на коментар