неделя, 25 юли 2010 г.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

До

Президента на Република България г-н Георги Първанов

Председателя на 41 – то Народно събрание г-жа Цецка Цачева

Министър – председателя на Република България г-н Бойко Борисов

Министъра без портфейл, отговарящ за българите в чужбина г-н Божидар Димитров

Външния министър на Република България г-н Николай Младенов

С копие до :

Посолството на Република Македония в България

Посолството на Съединените Американски Щати в България

Посолството на Федерална Република Германия в България

Посолството на Република Франция в България

Посолството на Великобритания в България

Посолството на Руската Федерация в България

Представителството на Европейската комисия в България

Всички медии в България

„Не е страшна липсата на свобода, страшно е умирането на волята за свобода". Ако приемем, че една част от българите от Македония са загубили тази воля за свобода, което се вижда в Република Македония, тогава е неизбежно да заключим, че атрофирането на тази воля е най-страшното престъпление, което е направено на този народ от македонистичните управители, защото те са го оставили без собствен исторически разум.
Вече близо 20 години след разпада на СФР Югославия над Българите, съставляващи най-голямата етническа група в Република Македония се провежда скрит геноцид и културна асимилация. Отказват им се елементарни човешки права, като право на самоопределение, културна автономия, свободна изява на националното им самосъзнание и много други. В това време македонската държавна машина използва целия си позволен и непозволен репресивен потенциал, за да смаже справедливите им искания. Дори нещо повече, отрича се самото им съществуване. На практика в Република Македония и днес най-тежкото престъпление е да си Българин.
Това е срам за цялата международна общественост, която позволява такова флагрантно нарушаване на човешките права и потъпкване на човешкото достойнство. Най-големият срам обаче е за Българската държава, която за 20 години не намери за необходимо да направи, каквото и да било в защита на Българското население в Македония, което вижда в нея своята най-голяма опора и извор на всичките си надежди. Това е предателство, което историята не помни!
Ето защо ние Българите от Македония заявяваме, че търпението ни вече е към своя край и за пореден път отправяме апел към отговорните политически и държавни фактори в майка България с искане за решителна намеса и подкрепа.

Ние настояваме:

1. Да спре кражбата и фалшификацията на Българската история от управляващите в Македония.
2. В мултиетничката конституция на Република Македония да бъде поправена неправдата и бъде вписана националност “Българин”, с всички произтичащи от това права и задължения.
3. Управляващите в Република Македония да спазват основните и елементарни човешки права на Българите, залегнали в Европейската харта за правата на човека.
4. Платените сърбомански медии в Република Македония да прекратят словото на омраза срещу нашата Родина – България и нашия Български народ.
5. Властите на Република България да изискат от Министерски съвет на Република Македония да отмени антидемократичната наредба за престой на колите с Български регистрационен номер за срок от 6 месеца на територията на Република Македония в една календарна година. Считаме, че тази наредба нарушава правата на хората с двойно гражданство, именно Българско и Македонско. Подобен нормативен акт е в грубо нарушение на основните европейски норми и международните закони за двойно гражданство.
6. Един от официалните езици на държавата Македония да бъде и Българският книжовен език.
7. Възобновяване на традиционните културно-образователни и църковни институции в Република Македония по подобие на Българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на днешна Република Македония по времето на Османската империя, разбира се адаптирани към съвременните условия и потребности.
8. Възобновяване на духовното и културно единство на Българите от Република Македония и Българите от Република България.
9. Защита на Българите в Република Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид.

Ние нямаме намерение да правим
НИКАКВИ КОМПРОМИСИ С ТЕЗИ НАШИ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ!
ЗАТОВА УМОЛЯВАМЕ ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ФАКТОРИ И ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО
ОБЩЕСТВО ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИ - ДАЛИ РЕШИТЕЛНО ПРИЕМА ПОЗИЦИЯТА НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ!
Нищо по-малко от това не би удовлетворило нашите искания и потребности. Само изпълнението и строгото спазване на тези девет точки ще гарантират правата на Българите в Република Македония и ще ги накарат да се почувстват пълноценни хора и граждани. Надяваме се този път Българската държава да приеме сериозно исканията ни и да се държи като наша майка.
Никога в Македонското освободително движение нямало път който би означавал отказване на българите от Македония от собствените братя в свободна България. Цялата борба на Македонското освободително движение е борба на първо място за запазване и за политическа свобода на Македонската Българщина, а в също време и борба за духовно единство на целокупната Българщина.



България над всичко!


АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ
„ Р А Д К О „
Задграничен представител за България
Перица Аврамов

Няма коментари:

Публикуване на коментар