петък, 21 май 2010 г.

Отбелязахме годишнина на Парашкев Цветков

Петък, 21 Май 2010 11:44
135 години от рождението на Парашкев Цветков бяха отбелязани в четвъртък пред паметника му в Плевен. Проявата беше организирана от Община Плевен, Читалище “Парашкев Цветков” и Македонското културно-просветно дружество “Парашкев Цветков” - Плевен. Десетки граждани се събраха пред паметника на Парашкев Цветков, за да си спомнят за саможертвата и подвига на родения в Плевен поет-революционер. Проявата беше уважена от кмета на Плевен - Найден Зеленогорски, зам.-кмета Валентин Матеев, доц. Николай Тошев - председател на Съюза на македонските организации в България, съпредседателя на младежката организация Македонско движение “Преображение” Петър Колев, както и от наследници на Парашкев Цветков.
Любовта към отечеството е най-божествената музика в света - това послание отправи преди повече от век към своите възпитаници плевенският учител Парашкев Цветков, каза в словото си кметът Найден Зеленогорски. Тази съкровена музика неизменно бе в сърцето му и като студент в Прага и Дрезден, и като учител в плевенската гимназия, диригент на плевенския хор и струнен оркестър, пламенен революционер и войвода от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Тази музика стана рефренът на един толкова кратък, но непокорен живот, посветен изцяло на своя народ и неговата свобода, допълни Зеленогорски. За личността и революционното дело на Парашкев Цветков говори Галин Димитров от Военноисторически музеи - Плевен.
С музикални изпълнения се включи Хорът за македонски песни при МКПД “Парашкев Цветков” с главен художествен ръководител и диригент маестро Ангел Шопов и солисти Калинка Рачева и Димчо Македонски. Хорът изпълни “Химн на македонските революционери”, “Песен за Парашкев Цветков” по текст на неговия ученик от Битолската гимназия - Арсений Йовков, “Заветът на дедите” и “Гласът на Пирин”. Пред паметника на революционера в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

Доц. Николай Тошев, председател на Съюза на македонските организации в България:

Парашкев Цветков стори това, което Левски не успя

Ние, потомците, можем да откриваме прилики между дейността, делото и героичната гибел на Парашкев Цветков и други наши бележити революционни дейци. Той много наподобява както дейността на Ботев, така и на Яворов, Васил Левски, Гоце Делчев и Даме Груев. Безспорно приликата с Ботев е в това, че техният млад живот, техният плам и ентусиазъм е жертван за освобождението на нашата държава. За животописеца на Гоце - Пейо Яворов, ясно е, че сходното е сродството в душите и техният идеализъм. А какво да кажем за приликите с Васил Левски, който, както добре е известно, е възнамерявал да попадне в колкото се може повече кътчета на Македония - нещо, което Парашкев Цветков осъществява.
Безспорно, подвигът на тези наши герои за национално освобождение и обединение и стореното от Парашкев Цветков не са отишли напразно. Свидетелство е непрекъснатата почит и уважение, които общественосттта отдава. Тук, в Плевен, без съмнение има една благоприятна атмосфера за развитие на всички най-добри помисли за нашата национална идея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар