събота, 23 май 2009 г.

Председателят на Съюза на македонските организации в България Николай Тошев - пред в-к Атака

13 Май 2009
Люблена Папазова

Вестник "Атака"



Николай Тошев е потомък на известния революционер и един от ръководителите на Вътрешната македонско-одринска революционна организация Пере Тошев. Роден е през 1945 година в София, с три висши образования, научен сътрудник. Работи като инженер-металург. Председател на Съюза на македонските организации (братства) в България от три години. Женен, с двама синове.

- Господин Тошев, какво е състоянието на македонските дружества в България в момента?
- За съжаление общността на потомците на българите бежанци от Македония е разединена, като основната причина за това е Красимир Каракачанов и кликата около него, които узурпират и обсебват ВМРО. Каракачанов, който няма нищо общо с Македония, бе внедрен в организацията. Трябва ясно да се отбележи, че в своята славна 100-годишна история ВМРО никога досега не била традиционна партия, а революционна организация. В момента обаче тя е превърната в имагинерна политическа формация, а свещената й абревиатура се използва за кариеристични партизански цели и материално облагодетелстване. Интересите са заради изградените с оскъдните средства от хилядите потомци на македонски бежанци имоти на ВМРО в България. Сега те са обсебени от групата на Каракачанов, като дори са регистрирани в частна полза. За да оперират безпрепятствено с тях, те сеят разцепление сред македонските дружества. Това, което аз оглавявам, има свои последователи в градове като Плевен, Бургас, Несебър, Велинград. Нашата дейност е културно-просветна, обществена, като основно работим за засилване на връзките с нашите родственици, братя и сестри във Вардарския и Егейския дял на Македония.
- Защо се узурпира македонският въпрос у нас?
- Защото чрез некоректни партийно-апаратни методи бяха изгонени автентичните потомци на македонските бежанци, хора като Иван Татарчев, Иван Шалев, Христо Матов, Йосиф Крапчев, които със своята неподкупност и съпричастност към идеите на ВМРО пречеха на кариеристичните амбиции на сегашния лидер. Истинските потомци на македонските бежанци се надяват благодарение на честните политици като тези от АТАКА да се създаде обществена нетърпимост към този позор за ВМРО. Организация, която никога не е била партия, в момента влиза в безпринципни коалиции с най-различни партии - бе заедно със СДС, "Гергьовден", лидерите на ВМРО отидоха на крака при царя в Мадрид, последно се коалираха със Софиянски и земеделците, което е историческа гавра, защото именно земеделският лидер Стамболийски подлага на гонения членовете на ВМРО през 20-те години на миналия век. В момента ВМРО участва в поредната неясна формация като политически шмекер, с единствената цел отново да се добере до парламента.
- АТАКА се обяви в защита на българите в Македония. Трябва ли според вас Външно министерство да има една по-активна позиция по този въпрос?
- Трябва да се прави разлика между обикновените хора в Македония и политическия елит, сред който все още има сърбомански и антибългарски настроения. Елитът е този, който диктува и публикациите на част от медиите, така че да създават обществена нетърпимост към България. Едновременно с това в Македония има изявен процес на българско национално възраждане. Това е един много интересен исторически обрат. Националното възраждане в България през средновековието също започва от Македония с отец Пасий-македонец от Банско. Сега се наблюдава нещо подобно сред нашенците в Македония. Стотици студенти пристигат да учат у нас, налице са естествено възникналите български дружества в македонските градове като Охрид, Щип, Велес, Струга, където будни нашенци изявяват ясно своето самосъзнание, независимо от репресиите на държавната машина и се обединяват на тази основа. Недопустимо е, че у тези българи се създава впечатлението, че тяхното представителство в София се осъществява от Каракачанов и безпринципната политика на Външно министерство.
- Как оценявате твърдата позиция на Гърция по въпроса с името на Македония. Очаквате ли този проблем да бъде разрешен скоро?
- Недопустимо е политика на България към Македония да съвпада с тази на Гърция, защото, ако има повторение, то дава повод на нашите братя и сестри да мислят, че първо са изоставени от майка България, и второ София обслужва интересите на Гърция. Приоритет на българската политика трябва да бъде защитата на хора с българско самосъзнание. Дипломатите ни не бива да позволяват да се преследват български организации или книгите на Димитър Талев да се спират на границата. За жалост нашата държава изостава в икономическите връзки с Македония за сметка на проникването на гърци и сърби. Нашето правителство подценява въпроса за изграждането на коридор номер осем и жп линия. В Скопие има противодействие за построяването на железница, обаче именно работа на българските дипломати и министри е да преодолеят това противодействие, но те не се справиха. Държавата ни трябва да промени политиката към македонските студенти, като създаде условия за настаняването им в жилища, осигури по-голяма държавна поръчка за учащи се. В момента по тези въпроси в министерството на образованието отговаря човек на ДПС, който помага повече на македонските албанци, отколкото на нашите православни братя. Завършващите своето образование пък не трябва да бъдат изоставени, а да им се помогне да се реализират. Нашенци чакат за българското гражданство три четири години, което също е недопустимо.
- Как се включва организацията, оглавявана от Вас в този процес?
- Нашият съюз ще създаде до два - три месеца центъра за подпомагане на българите, идващи от Македония в София с цел тяхното начално осигуряване, като получаването на образование, на реализация, осигуряване на здравна помощ. Българите в Македония имат спешна нужда от подобен център, какъвто досега не е съществувал. Не е далеч деня, в който македонците ще бъдат обединени и ще насочат своите усилия съобразно заветите на своите деди за посрещане на протегната ръка към нашата страна. Именно съюзът е автентичната организация, която може да осъществи тези надежди в нашето общество от двете страни на Осоговската планина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар